www.sudura.ro

 

 .. Home .. 

 .. Descriere .. 

 .. Forum .. 

 .. Echipamente .. 

 .. Sfaturi practice .. 

 .. Dictionar .. 

 .. Adrese / link-uri .. 


Utilizarea gazelor de formare

1. De ce este necesara formarea

La sudarea materialelor rezistente la coroziune, ca de exemplu a otelurilor inoxidabile, zonele din imediata apropiere a rostului se īncalzesc si sunt oxidate de catre oxigenul din aer si prin urmare nu mai prezinta rezistenta la coroziune.
Prin periere, polizare, sablare sau baituire pelicula oxidica, numita si colorare superficiala, poate fi īndepartata si restabilita rezistenta la coroziune.
O alta posibilitate este īmpiedicarea aparitiei peliculei oxidice si prin urmare a acestei colorari superficiale. Prin utilizarea asa numitor "gaze de formare" se īndeparteaza oxigenul din aer de zona fierbinte de sudare īmpiedicāndu-se oxidarea. Īn functie de material si de tipul de gaz utilizat prin aceasta protectie gazoasa poate fi influentata si geometria radacinii sudurii.
La utilizarea asa-ziselor materiale reactive cum ar fi titanul sau tantalul nu este suficienta numai protectia zonei radacinii ci este obligatorie protectia eficienta a suprafetei sudurii fata de actiunea oxigenului din aer.
Protectia gazoasa ar trebui sa fie eficienta pāna la o temperatura de circa 200°C.

2. Gaze de formare - materiale

Pentru formare se utilizeaza urmatoarele tipuri de gaze:
  • Argon, gaz inert, un gaz care nu este reactiv
  • Azot, un gaz aproape inert, cu reactivitate redusa
  • Amestecuri din argon, respectiv azot cu hidrogen, utilizate ca si gaze protectoare cu actiune reducatoare.

Inapoi Inainte

1/4